ЗДО "Веселка" с. Соколова, Соколова
Вінницька область, Хмільницький район

Світло,що рятує життя!

Світловідбивачі на одязі пішоходів: їх користь і погляд законодавства

\"/Files/images/bbb/24.jpg\"

Напевно така ситуація знайома багатьом водіям, коли на пустельній вечірній або нічний дорозі, раптом з нізвідки виріс силует людини або кількох людей. В цьому разі, з якою б швидкістю ви не поїхали, при ударі людина отримає складні поранення, навіть якщо у вас буде мирна швидкість 40 км/ч. Достатньо і вдвічі меншій швидкості, щоб наслідки були трагічними, адже залізна машина і людина не співставні. Пішохід невидимка

Вчені досліджували це питання на рівні реакції людини. Фахівцями Корнельського університету США було встановлено, що реакція людського мозку під час керування автомобілем працює зі швидкістю одна дія в одну секунду. Тобто за секунду мозок прийняв інформацію і обробив, стільки ж приблизно потрібно тілу, щоб воно почало виконувати дію. За скільки воно виконає весь цикл дій, залежить від складності виконуваного завдання.

Тепер ще розрахунок. На швидкості 90 км/год автомобіль проходить за одну секунду 25 метрів. Для того, щоб водієві усвідомити і виконати дія, потрібно як мінімум 2 секунди, відповідно пройдену відстань буде 50 метрів. З нехитрих розрахунків видно, що для того, щоб не заподіяти пішоходу шкоди, водій повинен бачити його на відстані як мінімум 50 метрів на швидкості 90 км/год, в цьому випадку він встигне зманеврувати і об’їхати його. Якщо ускладнити ситуацію і завантажити зустрічну смугу транспортом, то можна сміливо накинути ще 25-40 метрів, виходить нереальне для видимості відстань.

Тепер візьмемо за приклад нашу трасу, в якій під словом узбіччя мається на увазі або трава по коліна або кювет. І ось як йти пішоходу вночі? Звичайно ж, він йде по трасі, при цьому йому це ніяк не доставляє задоволення, тому часом машини проносяться зовсім поруч. Так що говорити про трасах, таку ситуацію «пішохід, машина і темрява» можна зустріти в місті, у багатьох дворах, особливо де є арки. До моменту прямого контакту, ні водій людини, ні людина машину не бачать.\"/Files/images/bbb/2106fdg.jpg\"

Прямий винуватець тут один – темрява, а ось непрямих причин може бути кілька. Найбільш часта причина, це не освітленість окремих ділянок доріг, може за кордоном і є можливість висвітлити кожний двір і провулок, але у нас до цього далеко, як і до хороших доріг. Встановити постійне освітлення нереально дорого, де ж тут економія, а освітлення з автоматичним спрацьовуванням взагалі для нас за межами розуміння. Крім того, погодьтеся, що більша половина доріг, навіть великих, ночами не затребувана, навіщо ж там палити світло. Виходить, що найоптимальніший варіант, це самому пішоходу позначити себе для водія. Водії нарікають на непомітність одягу пішохода, але людина і не повинен одягатися як ялинка новорічна, багато воліють одяг темних тонів. І тут постає необхідність вирішити це питання, залишити право за пішоходом носити будь-який одяг, і при цьому зробити його видимим.

Світловідбиваючі елементи – це найоптимальніше і ефективне рішення для пішоходів. Якщо у людини навіть в самій темній і непримітної одязі, буде матися світловідбиваючий елемент, розміри якого будуть товщину 2-2,5 см, він буде помітний з відстані, що перевищує вдвічі, ніж звичайна людина. Наявність світлоповертального елемента знижує ризик попадання під авто у вісім разів. Це обумовлено тим, що подібні світловідбиваючі елементи видно з відстані до 150 м, а цього цілком достатньо для маневру.

Світловідбиваючий елемент

Як правило, такі елементи називають світловідбивачі, вони ж світлоповертальні елементи, тобто матеріал, здатний відобразити і повернути отриманий світло, предмети і матеріали називаються катафоти.

Сьогодні все розмаїття відбиваючих, відсвічуючих стрічок і елементів називають від англійського слова flicker – фликерами, що означає мерехтіння або блиск, спалах. Власне від назви нічого не змінюється, і всі прекрасно розуміють, про що йде мова. Важливо, щоб це допомагало позначити людини в темряві і допомогло водієві помітити людину видали в темний час доби.

Різниця між відображенням світу і поверненням світла в тому, що в світловідбивачі працює принцип дзеркала, відображення світла від декількох площин, кут яких становить 90 градусів. В результаті такі площині відображення створюють візуальну трапецію або ж піраміду.

Ще в далекому 1939 році, компанія ЗМ винайшла дуже ефективну плівку, яка повертала світло, а зроблена вона була з мікросклокульок, це винахід одразу було застосовано в дорожніх знаках. Природно, матеріал почав багато де застосовуватися для внесення контурів габаритів вантажівок, а також для одягу, але спершу світловідбивачі використовували тільки в спецодязі. Нею забезпечувалися працівники дорожніх служб, залізничники і працівники в аеропортах, які задіяні на злітних смугах. В Шотландії була створена спеціальна форма яскраво оранжевого кольору з флюоресцентним світлом, її назвали «вогняна муха», в нічному сяйві ліхтарів людину було неможливо пропустити. Американська компанія продовжувала розробки, і в 70-х роках з’явився новий вид – плівка високої світлоповертаючої інтенсивності. Створена ця плівка, як і найперший зразок з мікро склокульок, які розташовуються в невеликих клітинках. Сьогоднішні зразки подібних плівок здатні відобразити 80% прийнятого світла, при цьому світло не розсіюється, а відправляється точно назад до джерела.

Але на цьому розвиток світловідбивачі не закінчилося, сьогодні можливості дозволяють такі алмазні кульки вставляти в тканини практично будь-якого одягу, де це дозволено в плані дизайну і стилю. Якщо їх неможливо використовувати в одязі, то є можливість встановити окремо в зручному для людини вигляді, яких тільки світловідбивачів сьогодні немає. На мотоодежду, на рюкзаки і кросівки, сумочки жіночі, у вигляді браслетів та брелоків, наклейки на одяг, стрічки, пов’язки, тобто можна вибрати під будь-який одяг і на будь-який смак.

 

Що таке Флікер

Флікер – це спеціальний світлоповертаючий елемент, який яскраво світиться в світлі автомобільних фар та служить для підвищення видимості пішеходів, велосипедистів, дитячих колясок на дорогах в сутінках, темний час доби.

\"/Files/images/bbb/img17.jpg\"

Види Флікерів

Вони виготовлені у вигляді брелків, підвісок, наклейок, самофіксуючих браслетів, які легко можна розмістити на одежі, рюкзаці, сумці, руці, а також на дитячій колясці, велосипеді або роликах.

Параметри видимості

Під час руху автомобіля з увімкненимм ближнім світлом фар водій може помітити пішохода на відстані 25-30 метрів, яле якщо пішохід має на собі світлоповертаючі елементи, то відстань його видимості на дорозі збільшується до 130-150 метрів, а з дальнім світлом фар – від 300 до 400 метрів!

За містом, при швидкості руху автомобіля - 90 км/ч, водій бачить попавшого в поле його зору пішохода, оснащенного світлоповертачем – протягом 16 секунд; в городе, при швидкості 60 км/ч, пішохода видно водієм - 24 секунди.

Цей запас часу та відстані, при виявленні пішохода на дорозі, дозволяє водію завчасно вибрати необхідну швидкість руху автомобіля та, таким чином, уникнути можливого наїзду на пішохода.

Принцип дії

Флікер працює за принципом дорожніх знаків. Він відображає світло автомобільних фар і допомагає водію в умовах сутінків чи темноти помітити пішохода на великій відстані від рухаючогося автомобіля.

Перевірити роботу виробу можна за допомогою ліхтарика перебуваючи в темному місці. Промінь світла направити в бік Флікера. Тримати ліхтарик слід 1-2 см нижче рівня очей на відстані не менше – 3м.

Зарубіжний досвід використання світлоповертачів

В прогресивних країнах - здатність світлоповертачів зберігати дорослі та дитячі життя використовують вже понад 30 років. Та мають позитивний досвід, підтверджений статистикою.

Так, доведено: застосування світлоповертачів знижує ризик наїзду автомобіля на пішохода в темний час доби на 85%, що дозволяє зменшити кількість травмованих та загиблих людей на дорозі більше, ніж в 6,5 раз.

В Фінляндії, наприклад, кампанія по популяризации відбивачів розгорнулась декілька десятирічь назад, и вже до початку 70-х років ними користувались половина жителів сільських районів. З 1982 року їх зобов’язали застосовувати за містом, а з 2003-го – і в населених пунктах.

За невиконання цього правила передбачався чималий штраф, що при постійній роз’яснювальній роботі мало досить позитивний ефект.

За останні декілька років в Фінляндії ні один (!) нічний пішохід з світловідбивачами не загинув на дорозі. Тому, в багатьох країнах (Фінляндії, Данії, Швеції, Естонії, Білорусії) на законодавчому рівні закріплено обов’язкове носіння світлоповертачів пішоходами в темний час доби.

Як правильно носити Флікер?

Рекомендується позначати себе світлоповертаючими елементами так, щоб їх добре було видно водіям автомобілів, що наближаються з лівого та правого боку (спереду чи позаду).

Чим більше цих елементів на одежі та речах ідучої в сутінках людини, тим помітніший він для водія і тим меньша ймовірність нещасного випадку!

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *